اتومبیلها و هواپیماهای بدون سرنشین و روباتهای چندمنظوره در آیندهای نزدیک، بسیاری از مشاغل را از آنِ خود خواهند کرد ولی آیا این بدان معناست که روباتها جای انسانها را خواهند گرفت؟ حتی اگر اینطور باشد باز هم هدفشان خدمترسانی به انسانهاست پس نادیده گرفتن منابع انسانی، امری غیرممکن بهنظر میآید. به نظر شما چرا صنعت شمعسازی با وجود نیروی برق، همچنان زنده است و در آمریکا ارزشی معادل 2 میلیارد دلار دارد؟ چون شمعها خودشان را تغییر دادهاند و کارآیی آنها به مراتب بیشتر از یک منبع روشنایی ساده است.
مدیران و کارشناسان منابع انسانی نیزدر فضای متغیرِ پیشرو باید رشد کنند و خود را با تغییرات جدید عرصۀ انسانی، وفق داده و بزرگتر و مؤثرتر بیندیشند. سال 2020 میلادی در راه است. اگر واحد منابع انسانی سازمان شما هنوز برای ورود به این سال، برنامهریزی نکرده باید بداند وقت، تنگ است و تغییرات، در حال رخداد.
منابع انسانی سازمانها در سال 2020 با سه پدیدۀ اصلی مواجه خواهند شد:
پدیدۀ نخست- حضور میلنیالها[1] در محیط کار
میلنیالها نسلی هستند که بین سالهای 1990 تا 2000 میلادی متولد شده و بهخاطر اینکه در دنیای الکترونیکیِ سریع و آنلاین، بزرگ شدهاند تفاوتهای قابل توجهی با سایر نسلها دارند. اجتماع آنها شبکهای و تنوع اخلاقی در آنها بسیار زیاد است. این نسل، تأثیر بسیار زیادی بر آینده دارد و مدیران و کارشناسان منابع انسانی باید با شناسایی قابلیتهای آنها، از این تأثیر بهعنوان مزیتی برای کسبوکار خود بهره ببرند. در این راستا گامهای زیر میتواند مؤثر باشد:
گام نخست- با احساسات، کنار بیایید
پیشرفت فناوری در عصر حاضر باعث شده است تجربه، هر پنج سال یکبار صفر شود، این در حالیاست که جمعیت میلنیالهای مسلط بر فناوری در محیط کار، 25 درصد افزایش یافته که عدد بسیار بزرگی است. یکی از اهداف ثابت کسبوکارها نیز بازگشت سرمایه بوده و هست. تعداد نیروی آماده به کار، بیشتر از تقاضای بازار است و تغییر ساختار سازمانی نیز بیش از گذشته رخ میدهد. در این شرایط، کسبوکارها ترجیح میدهند بهجای نسل ایکس (نسل قبل از میلنیال)، میلنیالها را استخدام کنند و بدینترتیب نسل ایکس بهعلت تصمیمات منطقیِ کسبوکار، احساس سرخوردگی میکنند. بنابراین مدیران و کارشناسان منابع انسانی باید با احساسات آنها کنار بیایند.
گام دوم- سیاستها و فرآیندها را مدیریت کنید
فناوری، جهش بسیار بزرگی داشته و ارتباطات با استفاده از شبکههای اجتماعی، گستردهتر و سریعتر شده است. مجازیسازیِ کار در دنیا به یک واقعیت تبدیل شده است. چارچوب سیاست انسانی نیز مستلزم یک بازبینی دقیق است. در فضایی که چاشنیِ روی پیتزا هم قابل انتخاب است سازمانها تلاش میکنند با برنامههای جامعهپذیری منظم، سیاستها را مدیریت کنند. سیاستها و برنامههای سازمانها باید با واقعیتِ بنیادینِ اجتماع، تطابق داشته باشند.
گام سوم- مدیریت فرآیندها را به اپلیکیشنها بسپارید
فناوریِ منابع انسانی همچنان با سیستمهای ابتدایی و راهکارهای یادگیری الکترونیکی، دستوپنجه نرم میکند. در دنیایی که مردم، تاکسی را با اپلیکیشن موبایل میگیرند، مدیریت کردن فرآیندها با اپلیکیشن بسیار مهم است. حرکت در این مسیر، کار دشواری است چراکه مستلزم یک تغییر فرهنگ و همزمان یک تأثیرگذاری بزرگ است. تهدیدِ این کار برای برخی مشاغل، پیادهسازی آن را دشوارتر میکند.
گام چهارم- قراردادها را مدیریت کنید
زمانیکه کارمندان در طول زندگی خود به یک سازمان خدمت میکردند، وفاداری در صنعت، مشهود بود اما در زمانهای که پرسنل، فرصتهای بهتر را به وفاداری ترجیحمیدهند، دوران وفاداری جای خود را به دوران فرصت و موقعیت داده است. صنعت در این شرایط، شاهدِ یک تغییر بزرگ تحت عنوان «دوران مشاوره» است. در دوران مشاوره، تعداد زیادی از کارمندان بهعنوان مشاور، همزمان در سازمانهای متعدد حضور دارند. مدیران و کارشناسان منابع انسانی باید با طراحیِ مجدد قراردادها از حفظ منافع سازمان خود اطمینان حاصل کنند.
گام پنجم- بهرهوری را مدیریت کنید
بهرهوری در فضای مجازی، تعریف متفاوتی دارد و طراحیِ کار، مستلزم توجه بیشتری است. قراردادهای ساعتی برای سازمانهای رقابتی، کارآیی ندارد. بنابراین دغدغۀ امروز کارشناسان و مدیران منابع انسانی، استخدامِ مبتنی بر دستاوردها و نتایج هدفمند، با استفاده از استانداردهای معین است.
گام ششم- حاکمیت را مدیریت کنید
از آنجایی که فناوری، فرآیندهای اداری را سادهتر میکند، مدیران، مجدداً مسئولیت افراد را بر عهده خواهند گرفت. اکثر کارهای اداری ممکن است به شکلی متفاوت توسط مدیران انجام شوند، برونسپاری شوند، تغییر سایز دهند یا نادیده گرفته شوند بنابراین مدیران و کارشناسان منابع انسانی، برای تمرکز روی حاکمیت و فرآیندهای معرف سیاستها و راهنماها زمان بیشتری خواهند داشت.
پدیدۀ دوم – بلوغ
بلوغِ مدیران، نقش کلیدی ایفا میکند. افراد، شرکتها را ترک نمیکنند بلکه مدیران خود را ترک میکنند. درگیریِ نسلها چالش جدیدی برای مدیران و کارشناسان منابع انسانی بهشمار میآید بهویژه وقتی یک میلنیال، مدیر یک نسل ایکس است و یا بالعکس. دلیل آن عدم امنیت، اضطراب و یا ناامیدی است. کسب مهارتهای بالغانه، خود، چالش دیگری است که برای مقابله با آن دو گام لازم است:
گام هفتم- افراد را مدیریت کنید
مدیریت افراد یک هنر است. رهبری، کاری سخت و مدیر خوب بودن هم به همان اندازه دشوار است. توسعۀ رهبران ارشد بهعنوان مدیران خوبی که افراد را مدیریت میکنند میتواند تأثیر شگرفی بر موفقیت سازمان داشته باشد. این کار، اصطکاک را نیز کاهش خواهد داد.
گام هشتم- افراد را بیابید
اگرچه تعداد میلنیالها بسیار زیاد است ولی مهارتهای مورد نیاز سازمان، شرایطی را رقم میزنند که یافتن افراد درست، به یک چالش همیشگی برای متخصصان ذیربط تبدیل میشود. وقتی حجمِ کاه و تعداد سوزنهای گم شده در انبار کاه بیشتر شود، پیدا کردن سوزنها بهمراتب دشوارتر میشود.
پدیدۀ سوم- جنبش
فناوری، فرصتها را نمایان میکند. افراد با انگیزۀ رشد، از مکانهایی با شانس کمتر به شهرهای پُرموقعیتتر میروند و اعداد و ارقام نیز بزرگتر میشوند. این جنبش، دو گام مهم میطلبد:
گام نهم- اتحاد را مدیریت کنید
سازمانی که با نیروی کار متنوع روبروست باید فرهنگ خود را بهگونهای تعریف کند که با مدل کسبوکار سازمان، انطباق داشته باشد. از آنجایی که افراد با پیشزمینههای متعدد، گرد هم میآیند مدیران و کارشناسان منابع انسانی باید با انرژی زیاد در مسیر ایجاد پاسخگویی، اتحاد و احترام گام بردارند در غیر اینصورت گروههای قدرت، این قابلیت را خواهند داشت که کسبوکار را از مسیر درست، خارج کنند.
گام دهم- استعدادها را درخشان کنید
افرادی که با پیشزمینههای متعدد گرد هم آمدهاند باید با فرهنگ سازمان، عجین شوند. این، کارِ آموزش نیست. باید الماس را بهگونهای صیقل داد تا مشتریان، ارزش آن را بدانند و بهای شایستهای برای آن بپردازند.
برخی گامها و اقدامات نیز مختص رهبران و مدیران ارشد منابع انسانی است و در سطوح بالاتر سازمان بهاجرا در میآیند تا زمینه را برای ورود به سال 2020 آماده کنند. مدیران و راهبران منابع انسانی با بهکارگیری چهار راهکار زیر میتوانند آمادۀ ورود به یک آیندۀ نوین و روشن باشند:
- کارمندان را در اولویت قرار دهید
با گسترش تجارب کارمندان بهعنوان نخستین اولویت سازمانها، همۀ کسبوکارها در صدد هستند مسیر عملکرد خود را بازبینی کنند. مدیران منابع انسانی در پی فرصتهایی برای ایجاد تجارب دیجیتالی، فیزیکی و فرهنگی هستند که کارمندان و به تبع آن سازمان را در اولویت نخست قرار دهند.
برای اینکه در مسیر این تغییر قرار بگیرید تیم شما باید تمرکز خود را از آنچه واحد منابع انسانی میخواهد به آنچه کارمندان میخواهند تغییر دهد؛ سفر کارمندِ باتجربه را بهعنوان یک محرک اصلی ببیند و یک نگرش کلی نسبت به آن داشته باشد. این بدان معناست که باید به حفظ استعدادها و ایجاد فضای کار پرشور و انگیزاننده بیندیشد و مطالعات انجام شده در زمینه تعلق سازمانی را برای مقاصدی فراتر از تصمیمگیریهای موردی و روزمره در سازمان بهکار گیرد.
وقتی کارمندان در استراتژی کسبوکار سازمان، نقش کلیدی پیدا میکنند واحد منابع انسانی باید فناوری مورد نیاز برای تجارب دیجیتالیِ ساده و روان در هر ثانیه از کار روزانه را شناسایی و پیادهسازی کند.
- مهارتها و طرزفکر خود را توأماً بهروزرسانی کنید
وقت آن فرا رسیده که از تفکر سنتی منابع انسانی رها شوید و بهجای کارهای روتین و روزمره، توجه خود را به کارهای استراتژیک و ارزشآفرین برای سازمان معطوف کنید. برای موفقیت در این مسیر باید عملکرد متفاوتی نسبت به گذشته داشته و به جایگاه خود در صف مقدمِ فرهنگسازی و پیشبرد و تعالی تجربۀ مشتریان، واقف باشید.
جایگاههای شغلی جدید را بهگونهای تعریف کنید که همراستا با این تغییر باشند. چالش این است که نقشهای جدید (که در برخی سازمانها «شریکِ تجربۀ کارمند[2]» نامیده میشوند) نیازمند مهارتهای جدید هستند بنابراین از ارزیابیِ قابلیتهای منابع انسانیِ سازمان خود آغاز کنید تا متوجه شوید در کدام نقشها به افراد کلیدیتری نیاز دارید؛ کجا باید نیروی جدید استخدام کنید و کجا میتوانید با گسترش مهارتهای پرسنل، جایگاههای خالی را پر کنید.
- برای ظهور اقتصاد کارهای[3] آماده باشید
یکی از بزرگترین تغییراتی که باید آمادۀ آن باشید، رشد نیروی کار متغیر است. این پدیده در حال حاضر نگرش مدیران منابع انسانی و مدیران عامل را نسبت به فرهنگ و تجربۀ کارمندان، شدیداً تحت تأثیر قرار داده و این تأثیرگذاری به مرور زمان نیز بیشتر میشود.
اگر میخواهید در اقتصاد نوین، شکوفا شوید نمیتوانید یک فرهنگ برای نیروی کار ثابت و یک فرهنگ دیگر برای پرسنل مقطعی خود داشته باشید چراکه در نهایت همۀ این افراد در فعالیتهای متعدد با یکدیگر همکاری و تعامل خواهند داشت و بنابراین منابع انسانی باید اطمینان حاصل کند که همۀ پرسنل توسط یک تجربۀ مشترک، با یکدیگر متحد میشوند.
رهبران میبایست با استفاده از فناوری و همچنین حمایت و پشتیبانی نیروی کار، بهدنبال شیوههای نوین برای برخورد با پرسنل راهدور باشند و حسِ داشتنِ یک هدف مشترک را در آنها ایجاد کنند؛ بدین ترتیب از ایجاد گروههای ایزوله جلوگیری کرده و یک تجربۀ یکپاچه را برای همۀ پرسنل رقم خواهند زد.
- تجربههای جذاب، رقم بزنید تا سازمان شما متحد باشد
طبق یکی از تحقیقات اخیر، 92 درصد از مدیران عامل از مدیران منابع انسانی خود میخواهند که تجارب پرسنل را دیجیتالی کرده و استفاده از فناوری مدرن منابع انسانیِ را سرلوحۀ کار خود قرار دهند ولی مدیران منابع انسانی باهوش و موفق به این ادراک رسیدهاند که فناوری، فقط بخشی از راهحل است و اگر میخواهند به دستاوردهای درخشان برسند باید ابتدا استراتژی و فرآیند را تدوین کنند.
زمان آن فرا رسیده که چشماندازی را معرفی کنید که سیستمها و ابزارهای نوین همزمان با ورود و نفوذ نرمافزارها، پشتیبانِ تجارب یکپارچه پرسنل باشند. هدف آن است که سیستمهای ایزوله و فرآیندهای منفصل، کاهش یابند تا افراد زمان کمتری را صرف کشف پیچیدگیها کنند و وقت خود را به کارهای مهمتر اختصاص دهند.
مدیران و کارشناسان منابع انسانی نباید فکر خود را درگیر اپلیکیشنهای کوچک مدیریت استعداد، حفظ و نگهداشت پرسنل یا امور رفاهی کنند بلکه باید به فناوریهایی بیندیشند که چشمانداز سازمان را پشتیبانی میکنند. راهکار پیشنهادی آنها باید کارآیی یک «پلتفرم یکپارچۀ تجربۀ پرسنل» را داشته باشد، تجارب دیجیتال را در سطح وسیعتری از کسبوکار رقم بزند و در نهایت، چابکی لازم برای مدیریت انتظارات پرسنل را فراهم آورده و یک تجربۀ دیجیتالیِ همگون و جذاب را رقم بزند.
هر راهکاری که انتخاب میکنید بهخاطر داشته باشید که زیرساختهای آن منطبق بر هوش مصنوعی باشد. هوش مصنوعی یک فاکتور کلیدی برای کارآیی سریعتر و اثربخشتر است و این امکان را فراهم میکند که تجارب سفارشیشده را رقم بزنید تا کارمندان شما در سال 2020 و سالهای پس از آن، خوشحالتر، متحدتر و بهتبع آن، کارآمدتر باشند.
[1]– Millennial
[2]– Employee Experience Partner
[3] – اقتصاد مبتنی بر Freelancing و کار مستقل
درودوسپاس
بسیار سلیس .روان . مفهومی .
تشکر
67